Mali Danışmanlık
ADEY Danışmanlık olarak firmamız nezdinde müşterilerimize sunulan mali danışmanlık hizmetlerimiz arasında bankalar tarafından tüketicilere sağlanan kredilere ilişkin sigorta primlerinin geri alınması ve dosya masraflarının müşteriye iadesi yer almaktadır.
Bankalar tüketicilere kredi sağlarken “dosya açma bedeli, işlem masrafı” gibi ek kesintiler yapmaktadır. Ancak yerleşmiş Yargıtay içtihatları ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’una göre bankalar tarafından yapılan bu kesintiler “haksız şart” kapsamına girmiş olup iade edilmesi gerekmektedir. İlgili kanunun 5. maddesine göre tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen haksız şartlar kesin olarak hükümsüzdür.
Bankaların tüketiciden talep edebilecekleri masraf kalemleri kredi kullanımı için zorunlu olanları kapsamaktadır. Ancak uygulamada zorunlu olmayan birtakım bedellerin de farklı isimler altında (halden anlayan paket, standart paket, full paket…) tüketiciden alındığı görülmektedir.
Bankalar tarafından tüketicilere detaylı bilgi verilmeden kanuna aykırı olarak yapılan kesintiler deneyimli hukuk birimimiz tarafından yasal yollarla geri alınmaktadır.
Hukuk birimimiz tarafından titizlikle yönetilen bu süreçte müşterilerimiz istedikleri bilgilere derhal ulaşmakta olup dosyalarının her aşamasında ayrıntılı açıklamalar taraflarına bildirilmektedir.
Bankalar Tarafından Yapılan Usulsüz Kesintiler Nasıl Geri Alınır ?
Bankalar, çekilen kredilere ilişkin ödeme planını veya dekontları tüketiciye teslim etmek zorundadır. Bankanın istenilen evrakları vermeyi reddetmesi halinde noter ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla da evraklar talep edilebilecektir. Bu aşamalarda yapılan masraflar da yasal süreçte geri alınabilecektir.
Evraklar teslim alındıktan sonra yasal süreci başlatmak için 2 yol bulunmaktadır :
1- Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuruda Bulunmak
Tüketici hakem heyetlerine başvuruda parasal sınır her yıl değişmekte olup 2022 yılı için 15 bin 430 TL ye kadar olan iade talepleri için tüketici hakem heyetlerine, üstündeki miktarlar için ise Tüketici Mahkemelerine başvuruda bulunmak gerekmektedir.
Başvuru yapıldıktan sonra o yerdeki hakem heyetinin yoğunluğuna göre başvurunun sonuçlanma süresi 6 aya kadar uzayabilir. Hakem heyetinden olumlu karar çıktıktan sonra bankaların usulsüz kesintiyi ödeme süreleri oldukça kısadır. Ancak bazı durumlarda bankaların olumlu karara rağmen ödemeyi yapmadıkları görülmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına bu sürecin başından sonuna kadar uzman kişilerce yönetilmesi daha hızlı sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
2- İlamsız İcra Takibi Yoluyla Alacağın Tahsili
ADEY Danışmanlık olarak bu zamana kadarki tecrübelerimize dayanılarak daha kısa sürede sonuç aldığımız ve genel olarak tercih ettiğimiz yöntem bankaya yönelik ilamsız icra takibi başlatmaktır.
Bu yöntemle hukuk birimimiz tarafından bankaya karşı ilamsız icra takibi başlatılır. Yetkili icra dairesi bankaya 7 gün zaman tanıyarak ödemenin yapılmasını talep eder. Genel olarak bankadan bu süre içerisinde alacak tahsil edilecektir. Banka ödemeyi yapmayacak olursa açılacak olan davaları hukuk birimimiz öncelikli olarak takip edecektir.
Kredi dosya masrafı adı altında yapılan usulsüz kesintiler her durumda geri ödenmekle birlikte ilgili konu oldukça detay içermekte olup hak ve zaman kaybı yaşamamak adına bu sürecin alanında uzman kişilerce yerine getirilmesi oldukça önemlidir.
Nitekim bütün bu işlemlerin uygulamasında siz müşterilerimizden herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için ADEY Danışmanlık hukuk birimimiz ile iletişime geçebilirsiniz.